Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Metaverse Mimarlığı Nedir?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
20 Mart 2022, Pazar | Okunma Sayısı: 3575
Metaverse Mimarlığı Nedir?
Metaverse mimarlığı hemen hemen yeni meşhur olan ve literatüre girmeye başlayan bir terimdir. Metaverse 2021'nin en popüler sayfalarından birisi. Tamamen sanal bir ortamda bir dünya oluşturuluyor. Bu dünya eğer ki büyük bir çoğunlulukla kabul görürse, hayatımızı gerçek anlamda değiştirecek.
Metaverse Mimarlığı Nedir?

Metaverse mimarlığı kavramı ise bizim bu dünyayı tasarlayan kişilerden geliyor. Sradan günlük hayatımızda mimarlar yalnızca kâğıt üzerinde çizimler yaparak ve 3 boyutlu tasarım programlarında yaptıklarını 1-2 kişiye veya 1-2 firmaya sadece göstermek zorunda kalıyorlar. Buarda ise teknoloji ile tasarım yapılıyor. NFT denilen teknoloji sayesinde sanal tablolara milyon dolar sayan kişiler ve oluşumlar artık var. Mimarların buradaki önemi bayağı artıyor. Bilgisayar modellemelerini artık yalnızca 1 uygulamada göstermek yerine NFT teknolojisi ile sahiplenip metaverse alanında kalıcı olacak şekilde kullanabilecekler. Metaverse alanında hayal etmeniz yeterli olacaktır. Bir mimarın düşündüğünü 3 boyutlu olacak şekilde çizebiliyorsa ve yeteneği varsa, belki bilmiyor var farkında değil ise metaverse alanında büyük iş fırsatları onu bekliyor. Bu konuda çok ciddi yatırımlar yapan dünya devi Facebook, ismini meta olarak değişip, Sanal Gerçeklik Gözlükleri geliştiren "Oculus" firmasını 1 milyar dolar ile satın aldı. Ayrıca Facebook, geniş bir sanal dünya tasarlamaya başlayarak yıllık 5 milyar dolar bütçeyi metaverse için önceliklerini açıkladı.

3D Modelleme Nasıl Yapılır?

3D modelleme için size bir güçlü bilgisayar ve bir 3D modelleme programı gerekiyor.

Bilgisayardaki ekran kartı güçlü olmalıdır. 3D modelleme için en iyi ekran kartı seçimi quadro serisidir. Aldığınız işlemci de yüksek segment de olması gerekiyor. İşlemcinin GHz yüksek ve Çekirdek sayısı çok olması gerekiyor ki işiniz o kadar rahatlar. Bellek ( RAM ) i de ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

3D Modelleme programlarına gelince ilk önce ne üzerine çizim yapacaksanız ona göre karar vermelisiniz. 

Katı modelleme yapan bir Solidworks ile Mimari bir Projeyi Görselleştirmek asla mümkün değildir.

Bu yüzden en başından doğru karar vermeniz gerekiyor. Ya da her iki kulvar için iyi bir modelleme öperatörü da olabilirsiniz. Siz kendinizi yalnızca 3d tasarımcı olarak da geliştirmeyin. 3D animasyonunu bilebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Daha gerçekçi render almak da çok önemlidir bunun içinde iyi bir seçim yapmak zorunda kalmanız gerekiyor. 

3D Programınızı seçerken hangi pluginlere (eklentilere) esnek olup olmadığına bakmanız gerekiyor.

Bazı programlar çok aktif kullanıldığı için eklentileri de yoğun bir şekilde bulabilirsiniz.

3DS MAX ve MAYA görselleştirme ve animasyonda sıkça kullanılan programlardır, eklenti ve scriptler bulmak da basittir. MODO, Blender, SOFTİMAGES, CİNEMA 4D programları da iyidir. Hangisi sizin için daha rahat ve kolay ise onunla daha rahat ve kolay çalışırsınız. Programların deneme sürümleri mevcuttur. Bunları indirip deneye bilirsiniz.

Hatta Autodesk Firması öğrencilere öğretim süresi boyunca bu programları ücretsiz bir şekilde sunuluyor.

Siz kendi programınızı seçtikten sonra artık bir mesh yüzeyinden, bir kutudan veya çizgilerden 3D modellemeye artık başlayabilir ve yapabilirsiniz.

 

Metaverse Yatırımı Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi şu an metaverse dünyasında çok büyük yatırımlar yapılan sanal projede sizlerde kendinize bazı ekonomik yatırımlar yapabilirsiniz. Özellikle dijital saat eserlerinin artması ve NFT eserlerin gündeme sürülmesi bunun yanı sıra sanal dünyada kullanılan kripto paralar gibi metaverse evreni için yapılan ekonomik değişimler bu konuda yatırım yapmak isteyen pek çok insanı da kendisine çekip ilgisini çekmeyi başardı. Bu durumda aslında pek çok insanın yatırım yaptığı bitcoin sektöründe insanlar çok büyük miktarda para kazanıyor ve bu sanal paralar olduğu kadar değer kazanmıştır.

Bununla birlikte insanların dijital ortamda yarattığı eserler NFT adı ile pazarlanıp çokça büyük miktarda paralar kazanılıyor. Yani sizlerde isterseniz eserlerinizi dijital ortamda NFT üzerinden satabilirsiniz ve bitcoinler alarak sanal yatırım yapabilirsiniz. Bu sanal yatırımlardan coinlerin yükselişine ve düşüşüne göre olumlu ya da olumsuz sonuçlar alabilirsiniz. Bunun için yapacağınız yatırımı en iyi platform üzerinden değerlendirip ciddi ve kararlı bi şekilde yapmalısınız.

 

Metaverse Teknoloji Boyutu

Metaverse kelimesi ilk defa Neal Stephenson'ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash'de ortaya çıktı. Teknolojinin gelişmesi ile çevrimiçi 3 boyutlu kurgusal bir dünya yaratıldı. “Meta-evren”in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya. İnsanların avatar diye adlandırdığı kişiliğinin grafiksel bir temsili ile hareket edebildiği, arsa dahi satın alabildiği metaverse, sanal dünyada vakit geçiren kişilerin uğrak yeri haline geldi.

“Meta-evren”in kısaltması ile bilinen metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurması ile hayatımıza girdi. Metaverse evreninde vakit geçiren insanların odağında ise son zamanlarda meta araziler satın alabilirsiniz. ABD’li “sanal emlak şirketi” Metaverse Group, Eyfel Kulesi, Gize Piramitleri, Central Park, Çin Seddi gibi tarihi yapıları ve bölgeleri sanal bir şekilde satmaya başladı.

 

Web 3.0 'da Bizi Neler Bekliyor?

Merkezi olmayan ağa erişim için insanlar, bir tek kendi bilgisayarlarına ve Decentralized App’lere (dApp) ihtiyaçları oluyor. Kullanıcılar, internete ulaşmak için yine bir web tarayıcısı kullanabilir. Bundan için de arayüz Web 2.0 ile hemen hemen aynı olabilir. Fakat kodların çalıştırıldığı arka tarafta ise pek çok değişiklik bulunur. Platformların kendi bilgileri nedensiz yere depolara göndermesini engellemek için tüm işlemler kullanıcıya soruluyor ve manuel bir şekilde imzalanarak doğrulanıyor. Şimdi sayılı miktarda Web 3.0 ile çalışmasını devam ettiren platformlar var Örneğin:

  • Dosyaları dağıtmak ve depolamak için Google Drive veya Dropbox yerine Storj, Siacoin, Filecoin veya IPFS teknolojisi gibi platformlar bulunuyor.
  • Skype yerine Experty.io uygulaması bulunuyor.
  • WhatsApp ve Wechat yerine Status mesajlaşma uygulaması bulunuyor.
  • IOS ve Android gibi işletim sistemleri yerine Essentia.one ve EOS gibi işletim sistemleri Web 3.0 altyapısı destekliyor.
  • Akasha veya Steemit, Facebook’un rolünü üstleniyor; Ayrıca Brave tarayıcı, yeni Chrome olarak hizmet veriyor.

Şu anda gelişmekte olan Web 3.0, gelişim sürecini bitirdiği zaman Meta gibi bütün platformları bir araya getiren ve tekelci bir duruma gelen hizmet sağlayan ortadan kalkabilir. Ayrıca rekabet düzeyinin bir hayli yüksek olduğu yeni sektör tipi oluşabilir. Aynen Web 1.0’dan Web 2.0’a hemen bir günde geçilemediği gibi Web 3.0’a geçiş de zaman alabilir. Genellikle merkeziyetsiz ağ ile çalışacak yeni internet ortamı için mevcut çevrim içi sistemlere yenileme ve güncelleme yapılması merkeziyetsizliğe odaklanması gerekiyor. Geleceğin interneti, hemen hemen bütün platformları değişim yapmaya çekebilir. Bundan itibaren, internette aratıp bir ürünü Instagram’da görme şansımız azalabilir veya e-postalarımıza gelen hacklendiniz mesajlarının da anlamı kalmayabilir. Web 3.0’ın insanlar için iyi taraflarını kötü yönlerinden daha fazla olduğu bir geleceğin olmasını istiyoruz. 

Etiketler
metaverse mimarlığı nedir
metaverse hayatımızı nasıl değiştirecek
web 3.0 nedir
Metaverse Teknoloji Boyutu
Metaverse Yatırımı Nasıl Yapılır?
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın