Windows veya Linux arasında seçim yapmanıza yardımcı olmak için iki işletim sisteminin bazı özelliklerini ayırdık. Windows, piyasada zaten konsolide olmasının yanı sıra çok kararlı ve yetkindir ve birçok gelişmiş uygulama için standart bir seçimdir.
Öte yandan, Linux ücretsiz, özelleştirilebilir ve daha güvenli bir sistemdir. Ayrıca, sunucular söz konusu olduğunda pazarın büyük bir payını temsil etmektedir. Linux veya Windows arasında seçim yapmadan önce aşağıdaki ayrıntıları incelemenizi öneririz.
Bir web sunucusu yöneticisi olarak, hangisinin en uygun işletim sistemi olduğunu merak etmek yaygındır. Bu aşamada Linux ve Windows karşılaştırması öne çıkmaktadır. Her ikisi de birkaç yıldır web barındırma pazarına hakim durumda ve Linux'un sunucular arasında bir kıyaslama noktası olarak liderliği almasına rağmen yıllarca üstünlük için yarıştı. Birinden diğerine karar vermek karmaşık bir mesele olmaya devam ediyor, çünkü kullanım olanakları ve fonksiyon sayısı bakımından farklılıklar minimum düzeyde. Her iki sistem karşılaştırıldığında, her ikisinde de çeşitli avantajlar gözlemlenebilir ve bunlar büyük ölçüde kullanılması gereken uygulamalarla uyumluluğun bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Web barındırma dünyasında Linux, web sunucuları için en iyi işletim sistemi olarak kabul edilir. Sistem 1992'den beri ücretsiz bir yazılım olarak mevcut olup, basit ve modüler yapısı sayesinde gerekli bilgi birikimi ile istenildiği zaman ayarlanabilmektedir. Dağıtımlar ücretli bir teknik destek teklifiyle kullanıldığında maliyetler ortaya çıkar. Güvenilirliği, kararlılığı ve verimliliği ile Linux, e-posta sunucuları ve web sunucuları için en iyi çözüm haline geldi.
PHP, Perl, Python, Ruby veya MySQL kullanmak istiyorsanız Linux mükemmel bir alternatiftir. Ana sayfalar, bloglar, içerik yönetim sistemleri veya tartışma forumları gibi uygulamalar için ideal çözümler arıyorsanız, Linux barındırmada birçok açık kaynak uygulaması bulunurken, Windows web barındırma yazılımı çoğu durumda ödemeye tabidir.
1993 yılında Microsoft, sunucu kullanımı için bir işletim sistemi olan Windows Server'ı piyasaya sürdü. Belirli bir süre için destek ve güncellemeleri de içeren ücretli bir yazılımdır. Windows barındırmanın şimdiye kadar bir Linux varyantına göre büyük bir avantajı, yeni sürümü Linux ile de uyumlu olan yüksek performanslı ASP.NET çerçevesini desteklemesidir. Ancak, SharePoint veya Exchange gibi uygulamalar münhasır kalırlar ve bu sayede proje geliştirmek için ortak çalışma önemli ölçüde basitleştirilir. Bunun için iş ortamında o kadar popüler olmasa da Linux için açık kaynaklı uygulamalar da var.
Windows uygulamalarının kullanılabilirliği, birçok kullanıcıyı cezbeden bir şeydir. Adobe ve Wondershare gibi büyük yazılım çözümleri ve hatta küçük projeler Microsoft sisteminde mevcuttur.
Microsoft tarafından yazılan Xbox, PC (Windows) platformu ile entegrasyona sahip olup, oyunların paylaşılabilmesinin yanı sıra, kullanıcının tek bir abonelikten geniş bir kütüphaneye erişmesine olanak tanır.
Bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar için bir ödeme işletim sistemi olarak bilinir. Bu tür bir sistem, 1985'ten beri Windows 1.0'dan Windows 10'a (2014) kadar bir sürümle piyasada bulunmaktadır.
İşletim sistemi nedeniyle, grafik arayüzü oldukça iyi bilinir hale geldi. Bu teknolojiyi zorlayan ve komutlara dayanan Microsoft'tu. O zamanlar onu kullanabilmek için geniş bir bilgisayar bilgisine sahip olmak gerekiyordu. Şimdi her şey daha kolay.
Windows veya MacOS'tan farklı olarak, Linux'un ana avantajlarından biri, kullanıcının sistemi görsellerden programlara ve işlemlere kadar tamamen özelleştirmesine izin vermesidir. Dağıtım güncellemeleri, çalışmayı durdurmadan gerçekleştirebilen kullanıcı için çok gizlidir. Ayrıca Ubuntu gibi sistemlerde, sistemi kapatmadan çekirdek güncellemeleri yapmanızı sağlayan Livepatch bulunur.
Cep telefonları, tabletler, dizüstü bilgisayarlar için ücretsiz bir işletim sistemidir. 90'lı yıllarda başladı ve bugün Android Sistemi olarak bilinen cep telefonlarında toplu halde bulunduğu için kullanımı daha yaygın hale geliyor.
Bu sistemin sunduğu avantajlara rağmen, karmaşık arayüzü, kullanabilmek için daha fazla bilgisayar ve programlama bilgisi gerektirmesi nedeniyle bilgisayarlarda kullanımı yaygınlaşmamıştır. Şu anda Ubuntu gibi bazı sınırlamalarla bile bu sistemin kullanımını kolaylaştıran dağıtımlar buluyoruz.
İki işletim sisteminin performansını ve kullanılabilirliğini inceleyelim:
Linux veya Windows arasında, Microsoft sistemi, iş için faydalı olabilecek çok çeşitli uygulamalar ve işlevler sunmanın yanı sıra, oldukça eksiksiz olarak kullanıcı için iyi bir kullanılabilirlik sunar. Ancak bazı makinelerde performans yetersiz olacaktır.
Linux, sayısız dağıtımda performans, kullanılabilirlik ve hatta ikisini bir arada sunabilir. Size en uygun arayüze sahip bir dağıtım bulun veya bazı özelleştirmelerle kullanmak için değişiklik yapın.
Linux veya Windows işletim sisteminin arayüzü, özellikle ikisinden birine alışmış kullanıcılar için kullanılabilirliği etkileyen bir şeydir, çünkü yeni bir seçeneği kullanmak için bir öğrenme eğrisi vardır. Bilgisayar kullananların çoğu Windows sisteminde uzmandır ve Linux'un en popüler dağıtımı olan Pop!, OS veya Ubuntu ile karşılaştıklarında onu kullanmayı bilmedikleri için korkarlar ve zorlanırlar. Windows arayüzü standart olarak kabul edilebilse de, bazı püf noktaları ve uygulamaları öğrenebileceğiniz için yenisinin nasıl kullanılacağını bilmek faydalıdır. Ayrıca, yeni işletim sistemleri hakkında bilgi edinmek isteyen diğer kişilerle izlenimlerinizi test edebilir ve paylaşabilirsiniz.
Oyun için Linux veya Windows arasındaki farkları anlamak önemlidir. Pek çok oyuncu Linux'un oyunları çalıştırmayacağından endişe ediyor ama bu doğru değil. Penguin sistemi çok gelişti ve oyun oynamaya Apple'ın MacOS'undan bile daha uygun bir alternatif.
Steam proton, DXVK, D9VK ve Lutris gibi çözümler, sistemin çok çeşitli oyunları çalıştırmasına yardımcı olur. Linux birkaç oyunu desteklese de, Windows 10, Epic Games'in Fortnite ve RIOT'un Valorant'ı gibi hile karşıtı kullananları çalıştırmanın tek yolu olmaya devam ediyor.
Oyunlar için Linux düşünüyorsanız, sistemle uyumluluk düzeylerini öğrenmek için oynama seçeneklerine bakmanızı öneririz. Bu nedenle, Linux ve Windows arasında, Microsoft'un sistemi oyunlar için daha fazla olanak sunuyor.
Windows'un aksine, Linux'un felsefesi işletim sisteminin yapısını olabildiğince basit tutmaktır. Bu nedenle, bilgisayarlar ve süreçler de dahil olmak üzere tüm bileşenler bir dosyadır ve sistemin çekirdeğinde herhangi bir zamanda ayarlamalar yapılabilir. Sistem yapılandırması ve yönetimi için birçok araç vardır ve bunlar genellikle komut satırları aracılığıyla ve aynı zamanda hemen hemen tüm uygulamalar için GUI'de bulunur.
Windows'un Linux'tan farklı olarak çok karmaşık bir yapıya sahip olması, Microsoft'un her zaman dikkatini kullanımı kolay bir işletim sistemi sunmaya odaklamış olması, dolayısıyla tüm programların grafiksel bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasıdır. Bu nedenle, prensipte mümkün olmakla birlikte, komut satırı üzerinden yönetim gerekli değildir. Kullanıcılar genellikle tüm donanım kaynakları üzerinde özel denetime sahiptir, düzenli sistem istemleri alır ve bağımsız olarak yazılım yükleyebilir. Ancak bu, bazı hata potansiyelini gizler. Örneğin sistem ayarları değiştirildiğinde veya güvenlik riski oluşturan indirilen uygulamalar yüklendiğinde bu durum meydana gelir.
Linux mu Windows mu daha iyi sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Sunucu modüllerinin kurulumunu kendiniz hallederseniz, iki işletim sisteminden birine karar vermek zorunda kalmayacaksınız. Çoğu durumda yanlış nedenlere dayanan karar almak muhtemeldir. Bu nedenle, hem sunucu sisteminin hem de bilgisayarda kullanılan platformun aynı olması gerektiğini varsaymak alışılmadık bir durum değildir. Bu anlamda, sunucu yöneticileri yönetim araçları yardımıyla uzaktan kontrol edebildikleri için işletim sisteminin kendisi önemli değildir. Hem Linux hem de Windows ile uyumlu olan Plesk gibi seçenekleri de unutmamak gerekir. Fiyat belirleyici bir faktörse, prensipte Linux'un açık kaynaklı yazılım olduğu için en ucuz çözüm olduğuna inanmak yaygındır. Ancak pratikte özellikle teknik destek maliyetleri sonucunda tam tersi olabiliyor. Dağıtıma bağlı olarak, gerekli teknik bilgiye sahip uzmanların hizmetleri çok pahalı olabilir. Windows'un karmaşık lisanslama modeli hala açık bir dezavantaj teşkil etse de durum budur.
Windows, her iki işletim sistemi ile farklı web projelerinin gerçekleştirilebileceği herhangi bir kazanan belirleyemez. Windows, iletişimi ve çalışmayı yapılandırma açısından daha karmaşık işlevler sunarken, içerik yönetim sistemi gibi web uygulamalarını kullanmak istiyorsanız Linux'un bazı avantajları vardır.
Windows ve Linux farkı nedir? Microsoft Windows, Microsoft şirketi tarafından geliştirilen ve satılan, x86 ve ARM gibi çeşitli mimariler için kullanılabilen PC'ler, akıllı telefonlar, sunucular ve gömülü sistemler için bir grup yazılım dağıtımıdır. Teknik olarak bir işletim sistemi değildir, ancak (MS-DOS veya Windows NT) çok çeşitli yazılımları içerir. En güncel özellik masaüstü için Windows 10, mobil için Windows 10 mobile ve Windows Server 2016'dır.
Linux veya GNU/Linux, çok platformlu, çok kullanıcılı ve çok görevli ücretsiz Unix benzeri bir işletim sistemidir. GNU ve Linux çekirdeğinin öne çıktığı birkaç projenin birleşimidir. Gelişimi, özgür yazılımın temsilcisidir. Tüm kaynak kodu, GPL ve ücretsiz lisanslar altında özgürce kullanılabilir, değiştirilebilir ve hatta yeniden dağıtılabilir. Linux, bazı tartışmalara neden olan sistemin yalnızca çekirdeğidir. Ayrıca, Linux'tan türetilen, Android gibi GNU bileşenlerine sahip olmayan sistemler ve Debian gibi Linux'suz GNU dağıtımları vardır. Linux, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan nihai bir ürün sunmak için uygulamaların ve programların eklendiği dağıtımlar olarak bilinen özetlerde bulunur. Bazı dağıtımlar sunucular ve süper bilgisayarlar için kullanılır.
Linux ve Windows arasındaki farklar için şunları da mutlaka söylemeliyiz:
Bir Windows sistemini kötü amaçlı yazılımlara karşı taramak için bir Linux Live CD'si de kullanabilirsiniz. Linux mükemmel değildir ve tüm platformlar potansiyel olarak savunmasızdır. Ancak pratikte Linux masaüstleri antivirüs yazılımı gerektirmez.
Aynı zamanda en güvenilir, kararlı ve güvenli işletim sistemlerinden biri olarak kabul edilir. Aslında, birçok yazılım geliştiricisi, projeleri için Linux'u seçmektedir.